header banner
Default

Max Meldpunt: Wat is de maximale hoeveelheid geld die u belastingvrij in uw huis kunt houden en hoe veilig is dat?


Contant geld in huis hebben kan geen kwaad. Maar hoeveel mag u belastingvrij in huis hebben? En is het wel veilig om geld thuis te bewaren?

Contant geld behouden

VIDEO: CPA Reacts - Do You Have To Report Cash Income?
Nguyen CPAs

Dat contant geld moet worden behouden, en dat u dit gratis moet kunnen opnemen, vinden niet alleen consumenten, maar ook minister Kaag. Zij bereidt hier een wet op voor. Want zo kunt u wellicht makkelijker uw financiën bijhouden en kunnen mensen die moeite hebben met digitalisering nog steeds betalingen verrichten. Daarnaast is contant geld belangrijk voor noodgevallen, zoals bij een langdurige pinstoring.

Hoeveel contant geld in huis?

VIDEO: Reporting Cash Income [2020]
REH CPA

Het kan dus geen kwaad om contant geld in huis te hebben. Maar hoeveel mag u officieel thuis hebben liggen, zonder dat u dit moet opgeven bij de Belastingdienst? Volgens de website van de Rijksoverheid ligt dit bedrag op 560 euro. Heeft u een fiscale partner? Dan mag u 1120 euro bewaren zonder dit op te geven bij uw belastingaangifte.

Let op: waarde cadeaubonnen telt mee

VIDEO: How To Write Off Your House (TAX FREE)
LYFE Accounting

Wat u waarschijnlijk niet wist, is dat de waarde van cadeaubonnen meetellen bij dit officiële bedrag. Komen deze dus samen met uw contact geld boven dit bedrag, dan moet u dit opgeven bij de Belastingdienst.

Hoe veilig is het?

VIDEO:

Een kleiner bedrag contant sparen en bewaren kan zeker nuttig zijn. Maar grotere bedragen kunt u voor uw eigen (financiële) veiligheid beter op de bank zetten. Zo bent u beter beschermd tegen diefstal of wanneer er bijvoorbeeld brand uitbreekt. Het contante geld dat u in huis heeft liggen, valt onder de inboedelverzekering en meestal wordt er dan maar een deel vergoed en soms zelfs helemaal niets. Bovendien moet u ook bewijzen dat u dit geld echt in huis had liggen, en dat kan lastig zijn.

Waar beste geld bewaren?

VIDEO:

Wilt u toch graag contant geld thuis bewaren? Dan kan de plek waar u dit neerlegt ook uitmaken voor een eventuele vergoeding van de verzekering wanneer er iets mee gebeurt. Leg het daarom niet op een ‘onhandige of onveilige’ plek als de garage, maar in een kluis. Dan heeft u er in ieder geval alles aan gedaan om te voorkomen dat dit kan worden gestolen, of verloren kan gaan bij een brand.

6 redenen waarom het terugdringen van contant geld geen goed idee is

(Bron: Archief, Rijksoverheid, Nibud, NU.nl. Foto: Shutterstock)

Sources


Article information

Author: Michelle Clements

Last Updated: 1704226082

Views: 1010

Rating: 3.9 / 5 (44 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Michelle Clements

Birthday: 1957-11-23

Address: 53573 Timothy Ways Suite 011, North Beverly, DC 39698

Phone: +4471321978436936

Job: Article Writer

Hobby: Hiking, Quilting, Archery, Cocktail Mixing, Ice Skating, Badminton, Golf

Introduction: My name is Michelle Clements, I am a sincere, radiant, important, priceless, Colorful, striking, artistic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.