header banner
Default

Het woord "onrespectvol" bestaat niet in het Nederlands


Table of Contents

desalniettemin

Het woord ‘onrespectvol’ gebruiken is respectloos tegenover onze mooie Nederlandse taal.

Daar was het weer, dat vreselijke woord dat eigenlijk niet bestaat. Gwendolyn Rutten (Open VLD) kondigde op Facebook haar vertrek uit de nationale politiek aan. Ze voelde zich door de partijtop ‘onrespectvol’ behandeld.

Die aanhalingstekens staan daar niet zomaar. Meer zelfs, eigenlijk zouden we er (sic) achter moeten plaatsen. Want ‘onrespectvol’ is geen woord. Doe de test gerust zelf, en neem de Van Dale er even bij. Staat er niet in. Wat er wel in staat? Respectloos. Een perfect woord dat de lading dekt.

Je hoort het overal, dat ‘onrespectvol’. Talloze mensen gebruiken het. En hand in eigen boezem: ook deze krant durft zich eraan te bezondigen. Een snelle opzoeking in ons archief toont dat we het woord al minstens 147 keer hebben geschreven.

Ten onrechte, want het is een anglicisme: het is geënt op het Engelse ‘disrespectful’. En vindt u dat niet fout klinken? On-respect-vol. De negatie van overvloed, die slaat toch nergens op? Alsof de negatie van waardevol plots ‘onwaardevol’ zou zijn. U zult het met me eens zijn dat ‘waardeloos’ net iets beter klinkt.

Het lijstje anglicismen wordt almaar langer. Denk aan uitspraken als ‘het ding is’ wanneer iemand ‘het punt is’ bedoelt. Een vertaling van ‘the thing is’, uiteraard. Om nog maar te zwijgen van opkomende woorden als ‘awkward’ of ‘cringe’, ook al staan die intussen in Van Dale. Alsof we de perfect bruikbare woorden ‘ongemakkelijk’ en ‘gênant’ niet meer kennen.

Maar wacht eens even: gênant is dan weer een Frans leenwoord, toch? We verbeteren onszelf: ongemakkelijk, storend, onaangenaam. Zo, veel beter. Want dit stukje dreigde eventjes erg ‘oninhoudsvol’ te worden.

Lees ook

VIDEO: 8. Snel praten | Taalklas.nl 2 | Oefenen.nl
Oefenen.nl

Sources


Article information

Author: Rodney Marquez

Last Updated: 1704101282

Views: 606

Rating: 4.5 / 5 (34 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rodney Marquez

Birthday: 1926-10-23

Address: 215 Gina Crossroad, West Taylorburgh, NE 24222

Phone: +4852194413023463

Job: Digital Marketing Specialist

Hobby: Surfing, Astronomy, Hiking, Yoga, Card Games, Reading, Bowling

Introduction: My name is Rodney Marquez, I am a expert, treasured, talented, unwavering, spirited, intrepid, unreserved person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.